به گزارش پایگاه خبری
پهره؛ عباس نورزایی، رئیس کانون جهادگران جهاد سازندگی استان سیستان و بلوچستان در یادداشتی نوشت: جادهٔ ابریشم، راهی کاروانرو به طول هشتهزار کیلومتر بوده که تا حدود قرن هشتم هجری قمری (۱۶. م) ، ارتباط شرقیترین مرکز تجاری دنیا در کشور چین با غربیترین مرکز تجاری در اروپا را برقرار و امکان دسترسی شرق به غرب را فراهم میکرده است.
ر بخشی از این جادهٔ بزرگ، سیستان و اصفهان بهعنوان دو قطب تمدنی واقع شده است که تعاملات و مهاجرتهای مردم آن ریشههای تاریخی دارد.
مهاجرت سادات حسینی و طباطبایی از اصفهان به بزمان، تمین و سیستان، تبعید حسین کردشبستری و برادرش اُتلان به دستور نادرشاه که کردهای حاشیهٔ تفتان و بزمان از آن نسل هستند این مهاجرتها از نقاط مختلف دنیا به سیستان و بلوچستان، در ریشهیابی خیلی از اقوام و طوایف دیگر استان نیز محرز است.
اما بهصورت خاص، دو باور در دو شهر استان اصفهان وجود دارد که در این نوشتار به آن میپردازیم: بنابر نظر برخی محققان، اردستان در استان اصفهان جزو املاک رستم دستان بوده و مردم شهر هرساله مبلغ معینی به رستم میپرداختهاند و رستم در آنجا ارگی داشته به نام ارگ رستم دستان که بهمرورزمان تبدیل به کلمهی ارگستان یا اردستان شده است.
پس از رستم؛ چون شغاد برادرش مطالبهٔ منال [مالیات] اردستان را نمود، مردم زیر بار پرداخت آن نرفتند، شغاد به اردستان لشکر کشید و با مردم آنجا جنگید و اردستان را فتح کرد و شهر را به خرابهای تبدیل نمود و از آن تاریخ معروف شده که اردستانیها باج به شغاد ندادند.
شاعری نیز در وصف اردستان، چنین سروده است: آن پایگاه رستم دستان تو هستی، آن ارگ دستان یعنی اردستان تو هستی، تو یادگــــــار بهمن اروند شاهی، مهد بزرگان بودهای خواهینخواهی
مهر اردشیر اندر دل خاک تو خفته
بسیار شاید گفتهها دارد نگفته .
شهر سجزی با جمعیتی نزدیک به ۵۰۰۰ نفر در ۳۵ کیلومتری اصفهان قرار دارد.
سجزی یا سکزی منصوب به سکستان یا سجستان که نام قدیم سیستان بوده است.
ساکنین شهر سجزی خود را سیستانی میدانند و بعد از استقرار در این محل، خود را سجزی معرفی کردهاند که به معنی اهل سیستان بودن است.
یک ایستگاه راهآهن نیز در آنجا به نام ایستگاه سیستان، نامگذاری شده است.
انتهای خبر/