يکشنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ ۰۹:۴۷
۰
نقش مهم سدها در کنترل سیلاب؛

همت دولت سیزدهم از فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد

همت دولت سیزدهم در اتمام و آب‌گیری سد کهیر در سال گذشته باعث شد تا در بارندگی‌های اخیر وجود این سد از بروز فاجعه بزرگ انسانی جلوگیری کند.
همت دولت سیزدهم از فاجعه انسانی در سیستان و بلوچستان جلوگیری کرد
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری پهره به نقل از «عصرهامون»، سد مخزنی کهیر یک سد بتنی غلتکی بر روی رود کهیر است که در شمال بخش کهیر شهرستان کنارک در جنوب سیستان و بلوچستان احداث شده است.
 
 این سد با ارتفاع تاج ۵۵ متر بزرگ‌ترین سد مخزنی سیستان و بلوچستان از نظر حجم مخزن و ارتفاع تاج سد است و علاوه بر سد اصلی، در شمال شرقی سد، یک سد خاکی با نام زینچه به طول ۱/۵۰۰ متر نیز طراحی و ساخته شده است.
 
 تأمین آب آشامیدنی، کشاورزی سواحل مَکُران و روستاهای محدوده سد کهیر از جمله اهداف احداث این سد بوده است.
 
 مطالعات مرحله دوم احداث سد بر روی رودخانه کهیر از سال ۱۳۷۹ آغاز و نهایتاً در سال ۱۳۸۸ به تصویب کمیتە تخصصی ویژه سدهای وزارت نیرو رسید و عملیات اجرایی آن از سال ۸۹ در شهرستان کنارک با میزان سرمایه‌گذاری ۵۴۲ میلیارد تومان آغاز شد، و در آن زمان وزیر نیروی وقت خبر از افتتاح سد تا حداکثر ۱۵ ماه آینده را داده بود، وعده‌ای که محقق نشد.
 
 در سال ۹۳ مدیرعامل وقت شرکت آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان خبر از بهره‌برداری این سد تا پایان سال ۱۳۹۶ داد، اما این بازده زمانی هم خبری از اتمام و بهره‌برداری این پروژه نبود.
 
 در سال ۱۴۰۰ مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای وقت سیستان و بلوچستان با بیان اینکه دلیل به‌تعویق‌افتادن ساخت این سد و پروژه‌های مشابه تأمین منابع مالی است که در این مورد قرار به تأمین مالی از طریق وام بانک توسعه اسلامی بوده است و باتوجه‌به اتمام این وام باید از منابع داخلی هزینه و بودجه دولت هزینه سد پرداخت شود.
 
 اما در نهایت با روی کار آمدن دولت سیزدهم و نگاه ویژه به مناطق کمتر توسعه‌یافته، ساخت این سد به اتمام رسید و در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ سد کهیر در سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور به جنوب سیستان و بلوچستان آبگیری این سد به‌صورت رسمی شروع شد.
 
 آب‌دهی سالانه سد کهیر به میزان ۱۸۲ میلیون مترمکعب در سال برآورد شده است که از این میزان از محل سد کهیر ۶۴ میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب آب در سال برای استفاده تخصیص‌یافته است که شامل ۳/۸ میلیون مترمکعب در سال جهت تأمین آب آشامیدنی ۵۵ روستاهای محدوده سد کهیر، ۲۵ میلیون مترمکعب آب صنعت، ۱۰ میلیون مترمکعب برای کشاورزی در منطقه و ۲۶ میلیون مترمکعب در سال جهت تأمین نیاز محیط‌زیست در پایین‌دست سد تا دریا است.
 
 این پروژه مهم و اثرگذار در تأمین آب موردنیاز روستاهای اطراف و جنوب سیستان و بلوچستان در سیلاب‌های اسفندماه سال گذشته و فروردین‌ماه سال جاری با مهار حجم زیادی از سیلاب از وقوع حوادث و خسارت‌های ناگوار جلوگیری کرد.
 
 به گفته محمد کرمی، استاندار سیستان و بلوچستان سد کهیر جلوی یک فاجعه انسانی که سیل می‌توانست به بار بیاورد را گرفت.
 
 وی افزود: شهرستان کنارک، بخش کهیر و حدود ۳۰ روستای اطراف این سد ممکن بود به‌شدت دچار آسیب شوند.
 
 محرابیان وزیر نیرو در جلسه هیئت دولت با اشاره به اهمیت سد کهیر در مهار سیلاب بیان کرد: اگر سد کهیر سال گذشته افتتاح نمی‌شد چه‌بسا با کشته‌های ده‌هزارنفری در سیلاب جنوب سیستان و بلوچستان روبرو بودیم.
 یکی دیگر تأثیرگذاری بارش‌ها در رفع تنش آبی بود موضوعی که مردم استان سال‌هاست در تأمین آب شرب و کشاورزی با مشکلاتی روبرو هستند .
 
 بزرگ‌زاده سخنگوی صنعت آب وزارت نیرو نیز بیان کرد: ۴ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری این سد است و سد کهیر در همین سیلاب‌های اخیری که مهار کرد در سال اول همه هزینه‌های خودش را برگرداند.
 
 وی همچنین افزود: بارندگی‌های اخیر در سیستان و بلوچستان مشکل آب شرب و کشاورزی جنوب این استان را تا چهار سال برطرف کرد
 
 انتهای خبر/ https://asrehamoon.ir/vdcdxj0fsyt0996.2a2y.html
 
کد مطلب: 431467