پنجشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۲ ۱۳:۳۶
۰
والدین غربالگری را فراموش نکنند؛

ضرورت توجه به سه روز طلایی برای تشخیص کم کاری تیروئید نوزادان

سرپرست مرکز بهداشت شهرستان ایرانشهر گفت: والدین برای غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید در سه تا پنج روزگی اول تولد به مراکز درمانی دولتی مراجعه کنند.
ضرورت توجه به سه روز طلایی برای تشخیص کم کاری تیروئید نوزادان
به گزارش پهره؛ در حقیقت تيروئيد یک غده‌ای است به شكل پروانه در جلوي گردن در پايين حنجره و بالاي استخوان‌های ترقوه قرار گرفته است.

تيروئيد دو نوع هورمون ترشح  مي كند به نام هاي T4 و T3 و كار اين هورمون‌ها تنظيم چگونگي مصرف و ذخيره انرژي در بدن است.

در واقع تيروئيد مسئول تنظيم سوخت و ساز بدن است که عملكرد آن توسط غده ديگری در بدن به نام هيپوفيز تنظيم مي شود.

هيپوفيز در مغز قرار دارد و با ترشح هورمون محرك تيروئيد، باعث افزايش ترشح هورمون‌های تيروئيد مي شود که ممكن است این غده دچار كم كاري يا پركاري شود.

کم‌کاری تیروئید شرایطی است که این غده قادر به تولید هورمون تیروئید کافی نیست و از آن‌جا که هدف اصلی هورمون تیروئید تنظیم متابولیسم بدن است و مبتلایان به این بیماری علائم مرتبط با کم شدن متابولیسم بدن را دارند.

این بیماری اختلالی است که در آن هورمون‌های تیروئید به اندازه کافی در جریان خون وجود ندارند و درنتیجه متابولیسم و سوخت‌وساز بدن نسبت به حالت طبیعی آهسته‌تر شده است.

این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که به دلایل مختلفی غده تیروئید قادر نیست به‌اندازه نیاز بدن هورمون تولید و به خون آزاد کند.

چنین روندی باعث کند شدن متابولیسم و تحت تأثیر قرار گرفتن کل اندام‌های بدن می‌شود. هم مردان و هم زنان مستعد ابتلا به کم‌کاری تیروئید هستند اگرچه در زنان شیوع بیشتری دارد و امکان بروز کم‌کاری تیروئید در کودکان هم وجود دارد و حتی گاهی برخی نوزدان با اختلال کم‌کاری تیروئید به دنیا می‌آیند.

در این راستا میثاق دست پاک در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: کم ‌کاری مادرزادی تیروئید، بر اثر کمبود هورمون‌های تیروئید در بدو تولد یا پس از آن دیده می‌شود که در این بیماری سطح هورمون تیروکسین کمتر از میزان طبیعی است.

وی افزود: در بیشتر موارد کم کاری تیروئید در اثر اختلال غده در دوران جنینی و اختلال در سنتز هورمون‌های تیروئید اتفاق می‌افتد.

این مسئول تصریح کرد: هر نوزادی که متولد می‌شود، ممکن است به این بیماری مبتلا باشد.

وی ادامه داد: با توجه به این که غده تیروئید بر همه جوانب سلامت تاثیر می‌گذارد، در صورت کنترل و تشخیص کم‌کاری تیروئید، اقدامات درمانی برای آن باید به‌ سرعت شروع شود.

دست پاک خاطرنشان کرد: لزوم تشخیص به‌ موقع  کم کاری تیروئید از آن روی اهمیت دارد که سال های اول عمر، زمان تکامل مغز کودک بوده و تکامل طبیعی مغز وابسته به هورمون‌های تیروئید است و این بیماری در بدو تولد به ‌ندرت علائم دارد و در صورت تشخیص می‌توان از عوارض برگشت ‌ناپذیر و غیرقابل جبران آن جلوگیری کرد.

وی تصریح کرد: کم‌کاری مادرزادی تیروئید ۹۵ درصد موارد در بدو تولد، بدون علامت است و به ندرت با علائمی از قبیل، ورم اطراف چشم، خواب آلودگی، زبان بزرگ و زردی طولانی خود را نشان می‌دهد.

وی گفت: والدین باید در روز ۳_۵ بعد از تولد جهت گرفتن نمونه از کف پای نوزاد خود و غربالگری به خانه‌های بهداشت کنند.

انتهای خبر/
کد مطلب: 430459
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *